donderdag 28 juli 2016

Rabarbercake met topping en een extraatje...

En alweer een blog over zoetigheid, wat naar ;-)
Zal mijn best doen de volgende weer over boerderij/tuin-verbouwingsperikelen te laten gaan.
Maar nu krijgen jullie mijn recept van deze heerlijke rabarbercake met topping.
Voor de cake heb je nodig (het is een flinke cake!):
300 gram boter op kamertemperatuur (ik gebruik altijd Campina's Botergoud voor bakken & braden)
350 gram suiker (biologisch rietsuiker)
400 gram meel (biologische tarwebloem)
7 eieren (van onze eigen kippen, scharrel èn biologisch dus)
2 tl baking soda
150 à 200 gram rabarber, gezoet en gekookt
cakevorm, ingevet

Hoe te maken:
Oven voorverwarmen op 175C.
Boter met suiker schuimig kloppen, 1 voor 1 de eieren erbij. De baking soda vermengen met de bloem en in gedeeltes toevoegen, goed vermengen.
De rabarber er met een spatel luchtig doorheen werken. Deze massa in de ingevette cakevorm storten en ongeveer 45 minuten bakken. Testen of hij gaar is ja of nee en met de ovendeur op een keer af laten koelen. Uit de vorm halen en op een rooster helemaal af laten koelen.

Voor de topping heb je nodig:
250 gram Mascarpone
gedeelte rabarber (let op, de topping moet niet te vloeibaar worden)
poedersuiker naar smaak

Door elkaar spatelen en de topping over de cake verdelen, doe dit niet voordat de cake volledig is afgekoeld.

Eet smakelijk!

Ook zeer smakelijk is het volgende!
Krijg je de cake nu niet helemaal, of niet in 1 keer op, geen enkel probleem want daar heb ik het volgende 'tussendoortje-lunch-dessert' voor in elkaar geflanst.
Ongeveer 2 flinke stukken cake met de topping in stukjes snijden en dit onderin een glazen weckpot (of een mason jar) doen. Vervolgens van 2 pakjes monchou (à 100gr) met poedersuiker (naar smaak) en halfvolle melk een smeuïg geheel maken en dit over het cake-gedeelte gieten. Hierover gaat dan fruit naar keuze, hier met frambozen en aardbeien. Geloof mij aan, zaaalig... machtig maar zalig!

dinsdag 12 juli 2016

Gebakken Kwarktaart

Ook al is het nog een officiële schoolweek, met alleen donderdag nog een ritje naar school (rapport ophalen en boeken inleveren), voelt het toch al aan als vakantie!
Dus alle reden om weer of nog meer :-) te bakken. En omdat de kwark richting de einddatum liep moest dat er in ieder geval in verwerkt worden. Dit recept, beschreven als nagerecht, heb ik van de site van AllerHande geplukt. 
Kan uit betrouwbare bron melden dat hij ook prima bij de koffie smaakt.
Wat heb je nodig:
1 sinaasappel
4 eieren (M)
150 gram witte basterdsuiker
500 gram magere (in het recept staat halfvolle) kwark
50 gram gemalen kokos (ik heb hier amandelmeel gebruikt omdat Stijn niet van kokos houdt)
1 theelepel kaneel
poedersuiker 
springvorm ca 22 cm

Hoe te maken:
Oven voorverwarmen op 175C graden. Bodem van springvorm bekleden met bakpapier en invetten. Sinaasappel goed schoon boenen en schil eraf raspen. Eieren splitsen. In kom eierdooiers met basterdsuiker schuimig kloppen. Kwark erdoor kloppen. Vervolgens amandelmeel, sinaasappelrasp, bloem en kaneelpoeder erdoor mengen. In andere kom eiwitten stijf kloppen en dit door kwarkmengsel scheppen. Kwarkmengsel in vorm schenken. Kwarktaart in midden van de oven in ca 1 uur gaar en iets bruin bakken. Taart in uitgeschakelde oven ca. 10 minuten laten rusten. Daarna ongeveer 15 minuten laten afkoelen alvorens de taart uit de vorm te halen. Hierna op een rooster verder laten afkoelen.

De geraspte sinaasappel dik schillen tot op het vruchtvlees en in plakjes snijden. Taart dik met poedersuiker bestuiven en in punten snijden. Serveren met de plakjes sinaasappel. 
De marmeren plaat is gerestaureerd door Marlijn en haar schoonvader van lijns.nl, wil je meer weten? Klik hier!